jillisb penning

Onderscheidingen 2023

De landelijke Jillis Bruggeman penning 2023 gaat naar cabaretier Richard Groenendijk. Dezejaarlijkse LHBTI+ onderscheiding krijgt Richard voor zijn jarenlange aandacht voorgenderdiversiteit in zijn theater- en televisiewerk.

Bestel tickets

Landelijke Jillis Bruggeman Penning

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (jegekozen voorkomen) en geslacht is ook nog hard nodig.

Hierom krijgt Richard Groenendijk de penning in 2023
Al jaren integreert Richard aandacht voor de LHBTI+ gemeenschap in zijn programma's. Met het lied Ik hoop het wel (nominatie Annie M.G. Schmidt-prijs 2021) deelt Richard met het grote publiek een levenservaring. Hij toont hiermee zijn eigen kwetsbaarheid, maar juist ook die van iedereen die valt op hetzelfde geslacht. Het maakt de luisteraar duidelijk dat acceptatie nog steeds niet vanzelfsprekend is. Met zijn typetje Jopie Parlevliet houdt Richard travestie als kleinkunstvorm actueel. Door Jopie's optredens buiten de theatershows, haar eigen show in 2015 en 2016, de carnavalsliedjes Tebbie nou opje muil?! en Spuitje d'r in, Spuitje d'r uit, slaat zij ook een brug tussen een deel van de genderdiversegemeenschap (herkenning en erkenning) en cisgender hetero mensen (zichtbaarheid).In zijn theaterprogramma Voor iedereen beter (Poelifinario prijs 2022 - categorie entertainment) vertelt Richard over zijn leven als getrouwde man met een man. Humorvol en ontwapenend neemt hij de kijker mee in de verschillende facetten van deze vorm van genderdiversiteit en werkt zo aan zichtbaarheid en acceptatie. Vorig jaar besloot Richard om Ik hoop het wel (geschreven door Jan Beuving) te doneren aan een campagne om aandacht te vragen voor het terug de kast in moeten van ouderen wanneer zij zorg krijgen. Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis waar medebewoners of personeel genderdiversiteit veroordelen of niet bekend mee zijn.

Eerdere winnaars van de penning zijn Raven van Dorst (2022), Splinter Chabot (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019) Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en de organisatie Amnesty International (2015).

Regionale Jillis Bruggeman Opstekers

De toen nog Schiedamse Opsteker werd in 2017 voor het eerst uitgereikt. Sinds 2020 wordt de regionale Opsteker toegekend aan drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI+ organisaties in Zuid-Holland-Zuid. Ze krijgen deze onderscheiding voor hun lokale en/of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit.

Paul van Dorst (Rotterdam)
Met de oprichting van Feijenoord-fanclub de Roze Kameraden heeft Paul ruimte willen bieden aan genderdiverse supporters om als gelijkgestemden hun club aan te moedigen. Maar ook om hiermee zichtbaar te kunnen en mogen zijn in het stadion. Bij de Roze Règâhs (de LHBTI+ fanclub van ADO Den Haag) zorgde de oprichting voor, na veel weerstand, tot een stadion waar nauwelijks met ‘homo’ wordtgescholden. Ook in Rotterdam is er weerstand ontstaan. Ondanks de persoonlijke impact van bedreigingen, doodverwensingen, intimidaties, bekladdingen en een brandstichting gaat Paul, samen met de andere bestuursleden én steun van inmiddels 300 leden, onverschrokken door. Ook met het overtuigen van zijn club Feyenoord om met woord en daad pal achter de LHBTI+ gemeenschap te staan. Een vraag die helaas in het voetbal nog steeds hard nodig is om te stellen.

Mart van de Kamp (Gouda)
Als bestuurslid van Regenboog Alliantie Gouda zet Mart zich in voor de genderdiverse gemeenschap in Gouda. Onder andere in het Anti Discriminatie Platform, met de gemeente over het regenboogbeleid, en met sportorganisaties voor een veilig sportklimaat. Regionaal en landelijk is Mart te vinden bij overlegsituaties om inclusie en acceptatie van genderdiverse personen te bevorderen. Vanuit grote persoonlijke betrokkenheid bij de strijd voor emancipatie en acceptatie van trans personen steekt hij zijn nek uit. Zo maakt hij ook binnen de kerkelijke kring in verbinding en met sympathie verandering van houding en oordeel t.a.v. LHBTI+ personen bespreekbaar. Zo kwamen gesprekken met het reformatorisch onderwijs op gang en ontstond opening om omstreden thema’s rond genderoriëntatie en genderidentiteit aan de orde te stellen. Maar hij durft ook mensen aan te klagen die, door discriminatie en intolerantie uit te dragen, het onveilig maken voor de genderdiverse gemeenschap.

Stichting Gay op Flakkee (Goeree-Overflakkee)
In een sterk kerkelijk gebied als dat van Goeree-Overflakkee is het geen makkelijke opgave voor stichting Gay op Flakkee om zich in te zetten voor de belangen en emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap. Toch doen ze dit inmiddels al 10 jaar. Het doel van de stichting was en is om deuren te openen voor iedereen die dat nodig heeft: een luisterend oor en een stukje informatievoorziening. Maar zeker ook het bevorderen van de openheid over en acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Bijvoorbeeld door op Coming Out-dag op diverse plekken de regenboogvlag te hijsen. Dit in samenwerking met lokale organisaties, waaronder de gemeente Goeree-Overflakkee. De stichting heeft ook ontmoetingsbijeenkomsten georganiseerd. Door te blijven onderzoeken wat er nodig is en lokaal ingesprek te gaan worden er steeds stappen gezet. Mede hierdoor blijven mensen de stichting vinden.

Eerdere winnaars regionale Opstekers 2022: Leon Houtzager (Rotterdam), Jan Geerink (Gouda) en Cobi Crucq (Hoeksche Waard) 2021: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard) 2020: Mieke Peters (Vlaardingen), Noes Fiolet (Capelle aan den IJssel) en Theo van der Heijden(Schiedam)

Winnaars Schiedamse Opstekers 2019: Bob van der Lugt (Schiedam), Ursula Ramkisoensing (Schiedam) 2018: Stichting Schiedams Lef (Schiedam), Roze Salon van de Frankenlandgroep (Schiedam) 2017: Henk van der Broek (Schiedam), Edwin Spek (Schiedam)


Bestel tickets