jillisb penning

Onderscheidingen 2021

Vanwege de coronamaatregelen zal de uitreiking dit jaar plaatsvinden op Coming-Outdag maandag 11 oktober. Op 9 maart 2021 is middels onderstaand filmpje al wel bekendgemaakt wie deze in ontvangst mag nemen. Het thema van dit jaar is: (on)zichtbaar: genderdivers. Speciaal daarom worden er dit keer twee penningen uitgereikt.

De eerste penning is voor Splinter Chabot. Hij is schrijver, programmamaker en tv-presentator die met zijn boek Confettiregen een indringend verhaal vertelt over zijn coming-in. Samen met de bevestigende reacties hierop, gebundeld in zijn boek Roze Brieven, houdt hij Nederland een spiegel voor: ‘anders zijn’ is nog steeds een groot probleem.

Sandro Kortekaas ontvangt de tweede penning. Deze geridderde activist zet zich al jaren in voor vluchtelingen die om hun gender en seksualiteit groot gevaar lopen in eigen land. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Hij strijdt voor een eerlijke beoordeling van hun aanvraag, hun veiligheid in asielzoekerscentra en structurele oplossingen.

Eerdere winnaars van de penning zijn Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019) Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016) en de organisatie Amnesty International (2015).

Jillis Bruggeman Opstekers

De regionale Jillis Bruggeman Opsteker wordt opgespeld om de inzet vóór LHBTI-emancipatie en tégen discriminatie in de eigen regenbooggemeente. De winnaars van 2021 zijn:

Iris Kay (Nissewaard), voor het oprichten en beheren van de lokale belangenorganisatie LHBT+ Nissewaard. Met dit netwerk geeft ze betekenis aan verbinding en zelforganisatie van LHBTI-ers waar deze er eerder nog niet was.

Lennart Lenskens (Dordrecht) voor het bijna 10 jaar organiseren van het jaarlijks evenement Dordrecht Pride. Hiermee wordt Dordrecht enorm op de kaart gezet als één van de weinige Regenbooggemeentes met een eigen Pride.

Raymond Kalkman (Hoeksche Waard) voor het oprichten en beheren van LHBT Hoeksche Waard. Een belangrijke taak die hij zichzelf heeft opgelegd is het verbinden van alle partijen in zijn gemeente. Met een warm hart en een spiegel blijft hij krachtig in verbinding.